جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

سیستم مدیریت محتوا و سی ام اس (CMS) چیست؟ [معرفی انواع آن]

آیا تابحال اصطلاح سی ام اس (CMS) یا به فارسی "سیستم مدیریت محتوا" را شنیده اید؟ امروز به معرفی انواع CMS (سی ام اس) ها به همراه مزایا و معایب می پردازیم.

سی ام اس (CMS) چیست؟!

یکی از اولین سوالات رایج کسانی که به تازگی وارد دنیای طراحی وب، وبسمتری و علی الخصوص بلاگری می شوند این است: سیستم مدیریت محتوا یا سی ام اس (CMS) چیست؟ در واقع آنها حق دارند این سوال را بپرسند، چرا که به تازگی وارد این دنیا شده اند و اکثر وبسایت های سایت ساز و بلاگ ساز رایگان با استفاده از این عناوین و از همه مهمتر عدم توضیح راجع به آنها، به جای اینکه راه را به یک تازه کار نشان دهند و هموار کنند، آنها را سردرگم می کنند و شاید در یک وسواس فکری قرار بگیرند، علی الخصوص کسانی که قصد راه اندازی کسب و کار اینترنتی خود و علی الخصوص خرج کردن برای آن را دارند. امروز در وبسایت دکتر مهندس (DrMohandes) قصد داریم تا به بررسی مفهوم و معنی سیستم مدیریت محتوا (CMS) بپردازیم و به معرفی انواع آن بپردازیم.
تا انتها همراهمان باشید، چرا که قرار است مثل همیشه کلی نکات جالب و قابل توجه را در این مقاله بیاموزید.

سیستم مدیریت محتوا و سی ام اس (CMS) چیست؟

اگر به تازگی وارد دنیای وب شده اید و قصد راه اندازی یک وبسایت را برای خود دارید، احتمالا فکر میکنید که ایجاد یک سایت ساده بسیار دشوار است و حتی هزینه های هنگفتی را به دنبال دارد. اما سخت در اشتباهید، سی ام اس ها دقیقا در همینجا کمک حال شما هستند. در واقع شما وقتی از یک سیستم مدیریت محتوا استفاده کنید، بدون دانش برنامه نویسی می توانید وبسایت خود را روی آن بستر (CMS) ایجاد کنید؛ به معنای دیگر CMS فضایی را برای شما ایجاد می کند که به جای هزاران خط کدنویسی و دانش های گوناگون در مباحث برنامه نویسی، بتوانید در چند ساعت وبسایت شخصی خود را راه اندازی کنید؛ تنها کافیست یک کامپیوتر به همراه اینترنت داشته باشید.

لازم به ذکر است سیستم های مدیریت محتوای زیادی وجود دارند که به طور رایگان خدمات ارائه می کنند و به کمک آنها قادر خواهید بود تا سایت خود را راه اندازی و مدیریت کنید.

حال که سی ام اس را شناختید، می خواهیم به معرفی انواع سی ام اس ها بپردازیم.

معرفی  بهترین سی ام اس ها (CMS)

لازم به ذکر است تاکنون ده ها سی ام اس توسط شرکت های گوناگون وارد رقابت شده اند که هر کدام ویژگی های منحصر به فرد خودشان را دارند؛ در ادامه سعی می کنیم تا بهترین و به صرفه ترین آنها را به شما معرفی کنیم تا برای شروع کسب و کار ساده و یا وبسایت شخصی خود، با کمترین چالش ها و هزینه ها روبرو باشید.

وردپرس (WordPress)

در تاریخ وب، چند وبسایت یا کمپانی وجود دارند که به دلیل نوآوری و خلاقیت در حیطه کاری خود، توانستند سهم بزرگی را در پیشرفت اینترنت و وبسایت ها داشته باشند. وقتی که حرف از یک سیستم مدیریت محتوای جامع و علی الخصوص رایگان به همراه انعطاف پذیری بالا در طراحی زده می شود، ناخودآگاه طراحان وب، سئوکاران، وبمسترها اولین گزینه را به عنوان پیشنهاد خود، سی ام اس وردپرس (WordPress) قرار می دهند.

جالب است بدانید قرار بود وردپرس (WordPress) تنها یک بستر رایگان برای وبلاگ نویسان باشد اما با توجه به استقبالی که از این سیستم مدیریت محتوا شد، مدیران آن به فکر توسعه آن افتادند. درحال حاضر کمپانی ها و برندهای معروف زیادی وجود دارند که روی این سیستم سایت خود را طراحی کرده اند. خوشبختانه شما با یک دامنه و هاست ساده قادر خواهید بود با کمترین هزینه ممکن وبسایت خود را راه اندازی کنید، چرا که افزونه های کمکی و قالب های زیادی برای این سیستم مدیریت محتوا به طور رایگان منتشر شده است.

در آخر باید گفت که به کمک وردپرس قادر خواهید بود تا هر نوع وبسایتی، از شرکتی گرفته تا خدماتی و فروشگاهی را راه اندازی نمایید. اگر این کار برای شما مشکل است، بهتر است کار خود را به دکتر مهنس بسپارید. کافیست روی “طراحی سایت وردپرسی” کلیک نمایید.

سیستم مدیریت (CMS) محتوا وردپرس (WordPress)
سیستم مدیریت (CMS) محتوا وردپرس (WordPress)

جوملا (Joomla)

سی ام اس جوملا یکی از قدیمی ترین سیستم های مدیریت محتوا محسوب می شود که تا دهه قبلی، رقابت سختی با سیستم مدیریت محتوا وردپرس داشت و اگر بگوییم که در آن زمان جوملا (Joomla) به دلیل بروز بودن نرم افزاری و کدنویسی جلوتر از وردپرس بود، خیلی بیراه نگفته ایم. البته این به معنای ضعیف بودن این CMS نیست، بلکه هنوز هم ویژگی های جذاب خود را دارد. به طور مثال در وردپرس شما برای نصب اسکریپت ها، کار نسبتا دشواری دارید (به عنوان تازه کار) اما Joomla به دلیل ساختاری که دارد و کدنویسی های خوب آن، در چند ثانیه قادر خواهید بود تا اسکریپت ها و کدهای مورد نظر خود را نصب نمایید.

همانطور که در وردپرس می توانید انواع وبسایت ها را راه اندازی کنید، در جوملا هم می توانید. البته تعداد ماژول ها، قالب ها و علی الخصوص افزونه های رایگان این سی ام اس نسبت به وردپرس به مراتب کمتر است و از انعطاف پذیری کمتری از لحاظ طراحی برخوردار است. اما اگر علاقمند به “طراحی سایت جوملا” هستید، دکتر مهندس می تواند با تضمین کیفیت و قیمت مناسب شما را یاری دهد.

سیستم مدیریت (CMS) محتوا جوملا (Joomla)
سیستم مدیریت (CMS) محتوا جوملا (Joomla)

دروپال (Drupal)

اگر برنامه نویس نسبتا خوبی هستید و به دنبال این هستید که امنیت سایت نسبت به سایر سی ام اس ها بالاتر باشد، شخصا دروپال را به شما معرفی می کنم. در این سیستم مدیریت محتوا، سازمان ها، درگاه های پرداخت زیادی وجود دارند که به دلیل رمزنگاری باکیفیت کدها و علی الخصوص سرعت بالای آن، آن را برگزیده اند. البته شایان ذکر است که اگر شما به امید امنیت بالا و قالب های رایگان، قصد مهاجرت به سیستم مدیریت محتوا دروپال (Drupal) را دارید، سخت در اشتباهید، چرا که تنوع ماژول ها و قالب های آن شدیدا پایین است. اما با توجه به اینکه این سی ام اس متن باز (Open Source) است، قادر خواهید بود تا طرح های دلخواه خود را پیاده سازی نمایید.

خوشبختانه در CMS دروپال شما کمتر با مشکلات فنی همچون بهم یختگی کدها و سنگین شدند هاست روبرو می شوید. اگر به دنبال “طراحی سایت دروپال” دکتر مهندس این کار را برای شما انجام می دهد.

سیستم مدیریت محتوا (CMS) دروپال (Drupal)
سیستم مدیریت محتوا (CMS) دروپال (Drupal)

پرستاشاپ (PrestaShop)

اگر قصد راه اندازی یک فروشگاه کاملا حرفه ای و با برنامه های بلندمدت را دارید، در انتخاب سیستم مدیریت محتوا (CMS) پرستاشاپ (PrestaShop) لحظه ای درنگ نکنید. خوشبختانه این سی ام اس مخصوص فروشگاه ها است و به همین دلیل تمرکز کمپانی سازنده، کاملا روی بهینه کردن و موارد کاربرمحور است. جالب است بدانید در سالیان اخیر Prestashop سابقه های زیادی در دریافت جایزه داشته است. اگر آمارهای اینترنت را مشاهده نمایید، متوجه می شوید که این سیستم مدیریت محتوا، بسیار مناسب وبمسترها است. خوشبختانه کدنویسی این سی ام اس برخلاف ووکامرس وردپرس بسیار سبک است؛ در نتیجه از لحاظ سئو 0-1 از وردپرس جلو خواهید بود.

با توجه به اینکه پرستاشاپ از لحاظ امکانات کاملا برای فروشگاه ها بهینه شده است، امکاناتی را مشاهده خواهید کرد که در وردپرس در حالت عادی امکانپذیر نیست، مگر اینکه قصد هزینه های هنگفت بیهوده را داشته باشید. در یک کلام با پرستاشاپ، بهترین حالت یک فروشگاه اینترنتی را تجربه نمایید.

در سایت دکتر مهندس ما خدمات “طراحی سایت پرستاشاپ” را نیز انجام می دهیم.

سیستم مدیریت (CMS) محتوا پرستاشاپ (Prestashop)
سیستم مدیریت (CMS) محتوا پرستاشاپ (Prestashop)

اپن کارت (OpenCart)

سیستم مدیریت محتوا اپن کارت نیز همانند پرستاشاپ دقیقا برای سایت های فروشگاهی، اما از نوع درگاه پرداخت بهینه سازی شده است. علاوه بر مزایایی که این سی ام اس (CMS) از لحاظ سئو و بهینه بودن کدها دارد، می توان به ساخت درگاه های پرداخت، با امنیت بالا و از همه مهمتر ده ها ماژول و قالب رایگان اشاره کرد. در نگاه اول شاید ساخت یک درگاه پرداخت سخت به نظر بیاید اما با توجه به تجربه ای که روی این CMS داشته ام، به شما می گویم که واقعا از لحاظ سادگی در پنل مدیریت سایت، اپن کارت حتی بهتر از وردپرس و جوملا کار کرده است.

همانطور که تاکید کردیم، این سی ام اس علی رغم برچسب فروشگاهی بودن اما بیشتر برای ساخت درگاه های پرداخت مناسب است و در صورتی که قصد ایجاد وبسایت فروشگاه (از نوع فروش کالای فیزیکی) را دارید، بدون شک گزینه بالایی، یعنی پرستاشاپ به مراتب گزینه بهتری برای شما خواهد بود.

سایت دکتر مهندس انواع پروژه های “طراحی سایت اپن کارت” را می پذیرد.

سیستم مدیریت محتوا (CMS) اوپن کارت (OpenCart)
سیستم مدیریت محتوا (CMS) اوپن کارت (OpenCart)

سی ام اس اختصاصی بهتر است یا سی ام اس رایگان؟

یکی از سوالاتی که این روزها در اینترنت بسیار سرچ می شود، عبارت مقابل است: CMS اختصاصی بهتر است یا CMS رایگان (مثل سایت هایی که بالا معرفی کردیم)؟ در جواب باید بگویم که از لحاظ اصول سئو، شرایط چه در سی ام اس اختصاصی و چه در سی ام اس رایگان یکسان است؛ به معنای دیگر اصول سئو هیچ فرقی نمی کند. اما اگر پروژه سنگین و برنامه بلندمدتی دارید، می توانید در بخش “طراحی سیستم مدیریت محتوا اختصاصی (CMS)” سایت دکتر مهندس پلن ها را مشاهده نمایید.

همچنین لازم به ذکر است در اینده قصد داریم به معرفی سیستم های مدیریت محتوای بیشتری در سایت دکتر مهندس بپدازیم. (این مقاله در آینده بروزرسانی خواهد شد)

 

علی آهوی آتشین

مدیر تیم برندینگ پزشکی «دکترمهندس»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *